NLP begrippen – T

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

T

Tad James

Tad James is oprichter van de TJC Company. Hij werd door Richard Bandler gecertificeerd tot de 2e NLP Master Trainer ter wereld en daarna werd Tad een leider op het gebied van NLP. In 2001 richtte hij samen met zijn vrouw Adriana James de Tad James Company op en bouwden het uit tot het grootste internationale NLP opleidingsinstituut.

Tad James is ook hypnotherapeut, ontwikkelaar en auteur van Time Line Therapy® en de oprichter van het American Institute of  NLP coaching.

Samen met Wyatt Woodsmall is hij de co-auteur van het boek “Time Line Therapy® and The Basis of Personality” en schreef hij op eigen titel ook de bestseller “The Secret of Creating Your Future”.

Van Tad en Adriana hebben wij de fijnste onderscheidingen in NLP mogen leren en ervaren.

Boeken: The Secret of Creating Your Future – Tad James,
Time Line Therapy® and The Basis of Personality – Tad James en Wyatt Woodsmall
Values – Adriana James

Training: NLP Practitioner Certification en NLP Master Practitioner Certification

Tijd

Tijd is in het NLP communicatie model één van de filters van onze waarneming en neurologische ervaring. Tijd is heel relatief en dus een subjectief begrip en subjectieve ervaring.

Tijd is te verdelen in drie fasen: het verleden, het heden en de toekomst. Ondanks dat we fysiek in het heden (het nu) leven, zijn we met onze gedachten vaak in het verleden (95% van onze tijd) of in de toekomst (minder dan 5%).

Een probleem in het heden staat dan ook vaak in verband met een gebeurtenis uit het verleden, waarvan de gevolgen zelfs nog in het heden voelbaar zijn.

Het mogelijke effect hiervan is dat ons verleden een verlammende uitwerking in het nu en in de toekomst kan hebben.

Het bijzondere is dat we kunnen denken aan het verleden en ook denken aan de toekomst. Hierdoor kunnen we al herinneringen hebben aan de toekomst, terwijl de gebeurtenis nog niet in de fysieke wereld is geweest. De kracht van visualisatie speelt hierin een uitermate krachtige rol.

Wie je nu bent, wat je nu hebt, doet, voelt, denkt en ervaart, kan alleen maar bestaan door de factor tijd. Kennis over en gebruikmaken van het hoge abstractie niveau van tijd kan levensveranderend zijn.

Boeken: The Secret Of Creating Your Future® – James
Time Line Therapy® and the Basis of Personality – James & Woodsmall

TrainingenTime Line Therapy® Practitioner training enTime Line Therapy® Master Practitioner training

Time Line Therapy®

Time Line Therapy® is een verdiepende techniek binnen NLP. Time Line Therapy® is een verzameling technieken ontwikkeld door Dr. Tad James. De technieken stellen mensen in staat om zeer snel en gemakkelijk negatieve emoties los te laten van gebeurtenissen in het verleden, beperkende beslissingen te verwijderen en doelen letterlijk in de toekomst te plaatsen op een manier dat ze gebeuren zoals de persoon dat wil.

De ervaringen van deze techniek blijven verbluffend en worden ook benut voor PTSS, door zowel het Amerikaanse als het Russische leger. De techniek is zo effectief, dat deze alleen niet werkt als deze niet wordt benut.

Boeken: The Secret Of Creating Your Future® – James
Time Line Therapy® and the Basis of Personality – James & Woodsmall

TrainingenTime Line Therapy® Practitioner training en Time Line Therapy® Master Practitioner training

TOTE model

Het TOTE-model is een schematische weergave van de werking van een strategie en werd voor het eerst geformuleerd in ‘Plans and the Structure of Behavior’. Dat boek werd in 1960 gepubliceerd door George Miller, Eugene Galanter en Karl H. Pribram. Het TOTE-model is gebaseerd op computermodellen.

Het TOTE-model splitst een strategie in vier componenten: test, operate, test, exit. Vervolgens kan deze worden gevolgd door het vijfde component, namelijk resultaat.

Het TOTE-model is zo werkzaam omdat altijd een (al dan niet bewuste) strategie wordt gebruikt om één of meerdere doelen te bereiken. Je test daarbij achteraf om vast te stellen of je je doel hebt bereikt. Als je doel is bereikt, ben je klaar. Is het doel niet gehaald, dan helpt het TOTE-model de gewenste strategieverandering te ontdekken. Dus creëer je ander gedrag en doorloop je de nieuwe strategie. Het TOTE-model bevat hierbij een eenvoudige feedback en reactie-lus.

Boeken: Plans and the Structure of Behavior – Miller, Galanter en Pribram

Trainingen: NLP Practitioner Certification en NLP Master Practitioner Certification

Trance

Een ‘trance’ is niets meer of minder dan een veranderde bewustzijnsstaat vergeleken met je normale waaktoestand. Volkomen natuurlijk en we beleven ze elke dag, meestal onbewust.  Als je bijvoorbeeld autorijdt en ineens de afrit van de snelweg mist, bent je in trance. Als je tv kijkt en iemand zegt iets tegen je en je hoort ze niet, dan ben je in trance. Of als je in een mooi boek bent verzonken en je neemt je omgeving even niet meer waar, of je staart in brandend haardvuur. Allemaal veranderende staten van bewustzijn dan waarin je dat normaal gesproken bent.

Diepe trance, de staat die het dichtst bij hypnose komt, is gelijk aan de staat waarin je bent vlak voordat je in slaap valt en vlak voordat je ‘s ochtends wakker wordt.

Boek: Hypnose – Tad James
Mijn stem gaat met je mee – Milton Erickson

TrainingenNLP Practitioner Certification en NLP Master Practitioner Certification

Trance-inductie

Een methode om iemand te helpen om in trance te komen.

Boek: Hypnose – James
Mijn stem gaat met je mee – Milton Erickson

TrainingenNLP Practitioner Certification en NLP Master Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer