NLP begrippen – D

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

D

David Shephard

David is een Master Trainer of NLP in het Verenigd Koninkrijk en oprichter van The Performance Partnership.  Zijn mentoren waren Dr. Tad James (creator van Time Line Therapy®), Julie Silverthorn en John Overdurf.

David is de ontwikkelaar van het NLP Coaching programma ‘Coaching Skills For NLP’ers’. Ook is David een KUMU in Ancient Huna, een oude Hawaiiaanse leerstroming die 29 generaties oud is.

In 2009 werd hij door Prince Charles gevraagd, om zijn ideeën over de toepassing van NLP en Time Line Therapy® technieken te gebruiken met als doel veteranen te helpen hun mentale en emotionele gezondheid te verbeteren. 

Samen met Tad James schreef hij het boek en de training ‘Presenting Magically’ en zelf ontwierp hij de beste app voor NLP: “The Netflix of NLP

Boeken: Presenting Magically – James & Shephard

Training: Meesterlijk Presenteren

Deletion – weglating

We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Per seconde komen er miljoenen bits aan ‘ruwe’ data-informatie op ons of. Ons brein filtert deze data enorme hoeveelheid door drie onbewuste processen, namelijk: weglaten, vervormen en generaliseren. Zou ons brein het filterproces achterwege laten, dan worden we compleet gek. Dat zou een overload aan waarneming zijn. We zouden onmogelijk nog kunnen functioneren.

Het weglaten van informatie (deletion) is één van de manieren waarop ons brein inkomende informatie filtert. Voorbeeld: je bent je waarschijnlijk onbewust van het gevoel van je rechterschoen aan je rechtervoet en de zitting van de stoel waarop je zit. Nou ja, dat was je totdat je dit las! Daarvoor was de informatie uit je bewustzijn verwijderd.

Boeken: The Structure of Magic I & II – Bandler en Grindler
The Magic of NLP Demystified – Byron A. Lewis

Dilts, Robert

Dilts heeft diverse NLP modellen ontwikkeld en schreef diverse NLP boeken waaronder ‘Sleight of mouth’ en ‘Beliefs’. Hij is ook de voornaamste schrijver van NLP, Volume 1. Hij schreef dit boek samen met John Grinder, Richard Bandler en Judith DeLozier.

Dilts werkte het model van de (Neuro) Logical Levels verder uit, nadat Gregory Bateson de basis hiervoor had neergezet. Robert Dilts ïntroduceerde vervolgens het model van de Neuro Logical Levels binnen NLP. De Neuro Logical Levels (neurologische niveaus) zijn zeer bruikbaar bij het analyseren van relaties, gedrag en situaties. Daarnaast kan het model op effectieve wijze helpen bij het verkrijgen van inzicht in het eigen en andermans model van de wereld en de effecten daarvan in de eigen fysieke wereld.

Boek: Sleight of mouth – Robert Dilts
Verander je overtuigingen – Robert Dilts

TrainingenNLP Practitioner Certification en NLP Master Practitioner

Dissociatie

Beelden en gevoelens kunnen we op twee manieren aan onszelf weergeven: geassocieerd en gedissocieerd. Dissociatie of gedissocieerd beleving, betekent dat je beelden ziet waarbij je naar jezelf kijkt in het plaatje. Je kijkt als het ware naar jezelf. Dissociatie is van ook van invloed op de interne beleving, het gevoel, de neurologische lading. Deze is bij dissociatie lager dan bij associatie.

Meestal associëren we met nare herinneringen en dissociëren we van goede herinneringen. Dat zouden we andersom moeten doen! Andersom doen stelt ons namelijk in staat om uit de ongewenste gevoelens van een negatieve herinnering te stappen, waardoor het effect ervan op ons dagelijks leven wordt verminderd.

Boek:  The Magic of NLP Demystified – Lewis & Pucelik

TrainingNLP Practitioner Certification

Distortion – vervormen

We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Per seconde komen er miljoenen bits aan data aan informatie op ons of. Ons brein filtert deze data door drie onbewuste processen, namelijk: weglaten, vervormen en generaliseren. Zou ons brein het filterproces achterwege laten, dan worden we compleet gek. Dat zou een overload aan waarneming zijn.

Het vervormen van informatie (distortion) is één van de manieren waarop ons brein inkomende informatie filtert, gekoppeld aan eerdere ervaringen en herinneringen. Voorbeeld: iemand hoort het woord Frankrijk. De ene persoon zal helemaal gaan glimmen en terugdenken aan die mooie zee, lavendelvelden en de geur van croissant en een koel glas rosé. Een ander zal bij het horen van hetzelfde woord direct een beeld krijgen van “Och, wat een stug volk en die stinkende kazen”. Zelfde woord, ander resultaat door filtering. Of bijvoorbeeld als je ‘s nachts een geluid hoort en je denkt dat het een inbreker is, om daarna te ontdekken dat je cv-installatie afkoelde!

Doelen stellen

Het stellen van doelen op een manier dat ze worden gehaald, is één van de kernprocessen binnen NLP. De sleutels voor het behalen van doelen zijn ten minste:

  • Ken je uitkomst.
  • Onderneem actie
  • Ben zintuiglijke scherp
  • Wees flexibel in je gedrag
  • Handel vanuit een excellente fysiologie en psychologie

Boeken: Ongekende Vermogens – Tony Robbins
Secret of Creating Your Future – Tad James

TrainingNLP Practitioner Certification

Down chunken

Chunken is de techniek om te veranderen van abstractie niveau. Het bewegen van een abstract naar een concreter niveau noemen we down chunken en het bewegen van een concreet naar een abstracter niveau noemen we up chunken. Het horizontaal bewegen over hetzelfde abstractieniveau noemen we lateral chunken.

Bij down chunken vraag je naar de details, je zoekt naar de verschillen.

  • Wat zijn hier voorbeelden van?
  • Wat specifiek?
  • Wie, wat, wanneer, waar precies?

Down chunken kan tot gemakkelijk tot miscommunicatie (mismatching) leiden. Het wordt ook wel genoemd: de structuur van muggeziften.

Boek:  Time Line Therapy® and the Basis of Personality – Tad James & Wyatt Woodsmall

TrainingNLP Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer