NLP begrippen – P

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

P

Pace

Pacing (volgen) is een rapporttechniek, waarbij je iemands fysiologie vergelijkt en spiegelt en ook zijn stemtonaliteit en de woorden die hij gebruikt volgt. Als je op een verfijnde manier hetzelfde doet als de ander, worden onbewust spiegelneuronen geactiveerd. Dan gaat de volgende regel gelden: “People who are like each other tend to like each other.” Een natuurwet die zorgt voor de onderbewuste klik.

Boek: Beïnvloeden met integriteit – Genie Z Laborde

TrainingNLP Practitioner Certification

Parts – delen

Het concept van ‘parts’ suggereert, dat we tijdens ons leven gefragmenteerd kunnen raken op het onbewuste niveau. Dat heeft als gevolg dat wanneer iemand iets doet, deze persoon interne conflict(en) kan ervaren. En een interne conflict, interne wrijving, is voor vrijwel iedereen herkenbaar.
We zeggen dingen als: “Aan de ene kant wil ik X, aan de andere kant wil ik Y.”, of “Een deel van mij wil X, een deel van mij wil Y”, of “Ik weet niet waarom ik dat deed , ik ben het gewoon niet. ”, of “Ik weet niet waarom ik het deed, ik was mezelf niet.”  of “Als ik dit doe geniet ik en tegelijk voel ik me schuldig.”

Parts zijn vaak gevolgen van significante emotionele ervaringen. Ook opvoeding speelt hierin een grote rol. Parts spelen vaak op vanaf 30 jarige leeftijd en zijn rotzakken.

Parts zijn op onbewust niveau de oorzaak van incongruent gedrag bij het individu.

Boek: Time Line Therapy® en de basis van persoonlijkheid – James & Woodsmall

TrainingNLP Practitioner Certification

Parts Integration

Parts Integration is een zeer krachtige NLP-techniek, die iemand in staat stelt om een ​​losse delen te re-integreren als één geheel waardoor het neurale systeem weer kan functioneren zoals het is bedoeld: uitgelijnd. Door de integratie ervaart de persoon meer congruentie, meer rust, meer motivatie, meer balans en is vrij van interne conflicten.

Boek: Time Line Therapy® en de basis van persoonlijkheid – James & Woodsmall

TrainingNLP Practitioner Certification

Patroon doorbreking – Pattern Interrupt

Een eenvoudige maar krachtige NLP-techniek, waarbij je het gedragspatroon onderbreekt dat de persoon een probleem bezorgt. Anders gezegd: het programma in de neurologie wordt onderbroken door gebruik te maken van neuroplasticiteit. Uiteindelijk wordt de onderbreking onderdeel van het nieuwe patroon en kan de persoon het probleempatroon niet meer uitvoeren.

Boek: Unlimited Power – Tony Robbins

TrainingNLP Practitioner Certification

Pavlov, Ivan

In 1904 deed Ivan Pavlov (1849 – 1936) een experiment met zijn honden. Zijn honden kwijlden altijd als hij ze eten gaf. Pavlov bedacht het volgende: hij ging een bel rinkelen exact op het moment dat hij zijn honden eten gaf. Nadat Pavlov dit experiment een tijdje had herhaald, gingen de honden al kwijlen als ze de bel hoorden. Dat schreef Pavlov op in zijn studieschrift en hij experimenteerde door. Misschien waren zijn honden wel slimmer en wisten zij dat Pavlov ging schrijven elke keer als zij gingen kwijlen. Wie weet het?

Wat er vanuit een NLP-oogpunt gebeurde was dit: de externe stimulus (de bel) werd neurologisch verbonden en werd de externe trigger voor het specifieke gedrag (kwijlen). De neurologische verbinding tussen stimulus en respons werkt bij mensen op exact dezelfde manier en noemen we een anker (zie: ankeren).

TrainingNLP Practitioner Certification

Perceptuele posities

Perceptuele posities: een nuttige techniek om nieuwe perspectieven op probleemsituaties te krijgen. In perceptuele posities zijn er drie waarnemingsposities: 1) de eerste houdt verband met het bekijken van de gebeurtenis alsof je door je eigen ogen kijkt (geassocieerd) 2) de tweede is terugkijken naar jezelf vanuit het perspectief van de andere persoon of personen die bij de gebeurtenis betrokken zijn (gedissocieerd); 3) de derde is het perspectief van een niet-betrokken waarnemer.

Boeken: Structuur van de magie – Richard Bandler

TrainingNLP Practitioner Certification

Perifere visie

Het bewust waarnemen van één object (onderdeel) met behoud van contact met de omgeving. Vergelijk dit met de groothoeklens (zoom out) met een brandpunt waarop je de focus scherp houdt (bewust van het hele veld). Zie ook: learning state

Boeken: NLP-gids voor optimaal functioneren – Joseph O’Connor en John Seymour

TrainingNLP Practitioner Certification

Precisiemodel

Een versie van het Meta Model, waarin ‘verwijderde waarnemingen’ worden aangevochten, vóór de filtering van generalisaties en vóór vervormingen. Het precisiemodel is het tegenovergestelde van het Meta-model.

Boeken: Structuur van de magie – Richard Bandler, NLP-gids voor optimaal functioneren – Joseph O’Connor en John Seymour

TrainingNLP Practitioner Certification

Predikaten

Predikaten zijn woorden die we koppelen aan representatiesystemen. Zo zijn er in taal visuele woorden, geluidswoorden, gevoelswoorden en niet-zintuiglijke woorden. Deze woorden worden gekoppeld aan het bijhorende representatiesysteem: visueel, auditief, kinesthetisch en auditief digitaal.

Met het gebruik van predikaten kun je aansluiten bij het gebruikte representatiesysteem van je gesprekspartner en creëer je overeenkomsten en dus bouw je rapport. In dit proces is het van belang dat je luistert naar welke predikaten de ander gebruikt en vervolgens afstemt op het desbetreffende (voorkeur) representatiesysteem. Deze manier van communiceren creëert of versterkt de onderlinge verbinding, rapport.

Het gebruik van verschillende predikaten is zeer effectief bij toespraken, vergaderingen, sales, trainingen en in onderwijs. De kans zal namelijk groot zijn dat er onder de toehoorders mensen zijn met verschillende voorkeur representatiesystemen. Als je in staat bent de predikaten van alle representatiesystemen te gebruiken, dan zal de impact van je boodschap altijd groter zijn.

Boeken: De betovering van Taal – Richard Bandler & John Grinder

TrainingNLP Practitioner Certification

Prime Concern

We hebben allemaal zorgen in ons leven. Een eerste zorg, een Prime Concern, is er een die alle aspecten van ons leven omvat. Vaak, hoewel het alle aspecten van het leven van de persoon beïnvloedt, weten mensen niet bewust wat het prime Concern is.

Is er bijvoorbeeld iets in jou dat je tegenhoudt en je ervan weerhoudt te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen, of te hebben wat je wilt hebben, maar je weet niet wat het is? Dat zou dan zomaar een Prime Concern, een belangrijke zorg of twijfel op onderbewust niveau kunnen zijn.

Als je zou kunnen ontdekken wat het is en er vanaf zou komen, zou het je leven totaal veranderen, nietwaar? Een zeer waardevol onderdeel in NLP.

Boek: Prime Concerns – Tad James

TrainingNLP Master Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer