NLP begrippen – H

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

H

Herkaderen – reframing

Herkaderen is een NLP techniek om iets een andere betekenis te geven. Binnen NLP is een belangrijk uitgangspunt dat iets pas betekenis krijgt in een bepaalde context. Zoals Alfred Korzybski in zijn boek ‘Science and sanity’(1933) schreef: “All meaning is context dependend”.  

Binnen NLP worden twee manieren van herkaderen veelvuldig effectief gebruikt:

Herkaderen op inhoud – Content Reframe

Bijvoorbeeld: “Dat mijn partner tegen mij schreeuwt, betekent dat ze mij niet mag.”

Content reframe: “De reden dat je partner tegen je schreeuwt, is omdat ze weet dat je het beter kunt doen en jou het beste gunt.”

Herkaderen op omgeving – Context reframe

Als het 20 graden is in Nederland, vinden we dat in Nederland een heerlijke dag. Als we op vakantie zouden zijn op de Antillen, zou het daar met 20 graden een frisse dag zijn. Op Antarctica is het met 20 graden (boven nul) een extreem warme dag.

Of gedrag functioneel of disfunctioneel is, hangt dus af van de context waarin het plaatsvindt. Herkaderen kan een nieuw totaalbeeld creëren en daardoor een helpend en heel ander effect veroorzaken. Dat is precies wat we binnen NLP doen met herkaderen.

Boeken: Reframing – Bandler & Grinder
Ontdek je Ongekende Vermogens – Tony Robbins

TrainingNLP Practitioner Certification

Hypnose

Hypnose is – in tegenstelling tot wat velen denken – een leerproces. Het is een proces van leren hoe we in een veranderde staat (in trance) kunnen komen. Om vervolgens in die veranderde staat diepe onbewuste bronnen aan te boren, die we allemaal bezitten.

Binnen NLP zijn wij van mening dat al het leren, gedrag en verandering onbewust is. De toepassing van hypnotische technieken op gebieden als leren, coaching en training kan excellente resultaten en drastische verbeteringen opleveren.

Boek: Hypnose – Tad James
Mijn stem gaat met je mee – Milton Erickson
Trance-formation – Bandler

TrainingenNLP Practitioner CertificationNLP Master Practitioner Certification

Hypnotische taalpatronen

Het Milton-model biedt een reeks taalpatronen die, wanneer ze in spraak worden gebruikt, een niveau van trance bij de luisteraar opwekken. Deze taalpatronen kunnen een-op-een en met groepen worden gebruikt. Hypnotische taalpatronen zijn kunstzinnig vaag, waardoor het bewuste brein van de luisteraar snel overbelast raakt en je daardoor directer kunt communiceren met het onbewuste van je luisteraar. Omdat het onderbewuste brein verantwoordelijk is voor al het leren, gedrag en verandering, stelt de mogelijkheid om rechtstreeks met iemands onbewuste geest te communiceren u in staat om een ​​enorme sprong voorwaarts te maken in uw communicatie en uw vaardigheden te beïnvloeden.

Boeken: Hypnose – James
Trance-formaties – Bandler & Grinder

TrainingenNLP Practitioner Certification, NLP Master Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer