NLP begrippen – G

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

G

Gedachten lezen (mind read)

Bij het ‘lezen van gedachten’ doen we een ‘mind read’. We geven vanuit ons eigen model van de wereld betekenis aan het gedrag van een ander. Het risico is heel groot dat deze betekenis die wij er zélf aan geven, anders is dan de persoon zelf ervaart of bedoelt.  

Binnen NLP is een doel zintuiglijke waarneembare veranderingen waar te nemen en weg te blijven van aannames. Dus wat we waarnemen, is zoveel als mogelijk vrij van onze eigen interpretatie.

Een voorbeeld:  jouw gesprekspartner fronst ineens zijn wenkbrauwen. Je zou nu kunnen denken dat dat betekent, dat hij jouw woorden in twijfel trekt. In dat geval doe je dus een mind read. Want hij kan zijn wenkbrauwen ook fronzen omdat hij zich juist  goed concentreert op wat je zegt.

Boeken: Hoe haal je wat in je hoofd – Richard Bandler
NLP-gids voor optimaal functioneren – Joseph O’Connor en John Seymour

TrainingNLP Practitioner Certification

Generalisation – generalisatie

We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Per seconde komen er miljoenen bits aan ‘ruwe’ data aan informatie op ons af via onze zintuigen. Ons brein filtert deze data door drie onbewuste processen, namelijk: weglaten, vervormen en generaliseren. Zou ons brein het filterproces achterwege laten, dan worden we compleet gek. Dat zou een overload aan waarneming zijn, waardoor we onmogelijk nog kunnen functioneren.

Generalisatie is een van de middelen waarmee we inkomende informatie filteren. We gebruiken dit filter om dingen te leren en de wereld om ons heen eenvoudiger te maken.

We hebben bijvoorbeeld geleerd hoe een deur werkt, wat een stoel is of hoe we fietsen. We herkennen direct een deur, stoel of fiets en hoeven door dit generalisatiefilter niet opnieuw te bedenken wat hoe een deur, stoel of fiets werkt. Dat is handig.

Sommige generalisaties zijn echter niet bruikbaar. Alle “ismen” op de planeet zijn generalisaties, zoals seksisme, racisme, perfectionisme enz. Ook kun je generalisaties over jezelf creëren die niet bruikbaar zijn, zoals ‘Wanneer ik iets doe, krijg ik nooit wat ik wil’. Hoe zou je ooit kunnen hopen om succes op te merken met zo’n intern filter? Zelfs als je succesvol was, zou je het eruit filteren!

Boeken: Het hart van NLP – John Grinder
Ongekende Vermogens – Tony Robbins

TrainingNLP Practitioner Certification

George Miller

George Armitage Miller schreef in 1956 een fameus artikel: “The magical number seven, plus or minus two” (Psychological Review). Het wordt tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

Miller bewees dat mensen in één opzicht tamelijk gelijk zijn: het korte termijn geheugen van veruit de meeste mensen houdt kortstondig zeven elementen (chunks) vast.

Uitschieters gaan naar negen elementen,  een minder goed geheugen gaat naar er vier of vijf.

Uit vele van Millers onderzoeken blijkt dat het ook nog eens heel weinig uitmaakt wat het korte termijn geheugen voorgeschoteld krijgt: de resultaten blijven hetzelfde. Op de een of andere manier kunnen onze hersenen alleen maar rond e zeven dingen bewust vasthouden.

Artikel: The magcial number seven, plus or minus two (1956) G.A. Miller

TrainingNLP Practitioner Certification

Gregory Bateson

Gregory Bateson (1904 – 1980) was een Brits visueel antropoloog, sociaal wetenschapper en linguïst. Zijn bekendste werk is het boek ‘Steps to an Ecology of Mind’ uit 1972. Daarnaast schreef hij ‘Mind and Nature’ in 1979. Een ander boek ‘Angels Fear’ werd na zijn overlijden gepubliceerd in 1987.

Het model van de (Neuro) Logical Levels werd bedacht door Gregory Bateson. Het model werd later verder uitgewerkt en is door NLP expert Robert Dilts geïntroduceerd binnen NLP. De Logical Levels (logische niveaus) zijn zeer bruikbaar bij het analyseren van relaties, gedrag en situaties. Daarnaast kan het helpen bij het verkrijgen van inzicht in het eigen en andermans model van de wereld.

Boek: Steps to an Ecology of Mind – Gregory Bateson

Training NLP Practitioner Certification

Grinder, John

John Grinder is mede-grondlegger van NLP. Grinder is een Amerikaanse NLP Master trainer, linguïst en onderzoeker die samen met Richard Bandler de methodiek Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) ontwikkelde.

Boeken: vele

Gustatoir – smaak

Een van onze vijf zintuigen en de middelen waarmee we dingen om ons heen waarnemen en voor onszelf intern representeren: gustatoir ofwel proeven, smaak.

Het bijzondere is dat dit ook kan zonder daadwerkelijk de smaak te proeven, het kan dus enkel een interne weergave zijn. Komt-ie: stel je eens voor dat je in een echt sappige, extreem zure citroen bijt. Gaat je watertanden? Krijg je rillingen? Kippenvel? Trekken je mondspieren al samen? Dat is jouw interne weergave van smaak. De citroen is er niet echt, toch?!

TrainingNLP Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer