NLP begrippen – U

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

U

Unconsious Mind – Onbewuste Brein

Je onderbewustzijn, je onderbewuste brein is alles waar je nu niet aan denkt! Denk er eens over na. Het is dus dat deel van ons brein, van ons zenuwstelsel, van onze neurologie waar we onbewust van zijn.

Ons onbewuste doet drie belangrijke dingen: het zorgt voor alle lering, alle gedrag en alle verandering. Je onbewuste brein is ook het domein van je emoties en intuïties.

Upchunken

Chunks zijn een reeks vragen, waarmee kan worden bepaald op welk abstractieniveau iemand communiceert. Bijvoorbeeld heel globaal of heel specifiek. Zo biedt deze techniek sets van vragen, waarmee je iemand de details kunt laten geven wanneer ze je een te breed beeld geven en andersom juist de algemene concepten als ze te veel details geven. Het kundig kunnen schakelen op verschillende abstractieniveaus is essentieel bij onderhandeling. Kofi Anan, oud secretaris-generaal van de Verenigde Naties, was hier meesterlijk goed in en gold dan ook met reden als een succesvol hervormer, stimulator en bruggenbouwer.

Het bewegen van een abstract naar een concreter niveau heet down chunken en het bewegen van een concreet naar een abstracter niveau heet up chunken. Het horizontaal bewegen over hetzelfde abstractieniveau heet lateral chunken.

Bij up chunken ga je op zoek naar overeenstemming, naar een match op hogere abstractieniveaus. Voorbeeldvragen die hierbij horen:

  • Waar is dit een voorbeeld van?
  •  Met welke bedoeling?
  •  Wat is het hogere doel?

Boek:  Time Line Therapy® en de basis van persoonlijkheid – James & Woodsmall

TrainingNLP Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer