NLP begrippen – K

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

K

Kinesthetisch – gevoel

Een van onze vijf zintuigen (gevoel) waarmee we dingen om ons heen waarnemen en voor onszelf intern representeren. Kinesthetisch is een van onze representatiesystemen gebaseerd op gevoel. Het kinesthetische representatiesysteem bevat zowel emoties (kinesthetisch intern) als fysiek voelen, onze tastzin (kinesthetisch extern).

Boeken: The structure of Magic – John Grinder
Using Your Brain for A Change – Richard Bandler

TrainingNLP Practitioner Certification

Korzybski, Alfred

Korzybski (1879 – 1950) was een Pools-Amerikaans linguïst en grondlegger van het vakgebied van de algemene semantiek, een filosofische denkrichting. De hoofdprincipes hiervan heeft hij beschreven in het boek ‘Science and Sanity’.“ Korzybski beweerde dat de mens in twee werelden leeft: de wereld van spraak en symbolen én in de werkelijke wereld. Hij geeft aan dat het menselijk verstand alleen in staat is te reageren op de gevormde landkaart en het aanwezige gebied (in het extreme geval) volledig vergeet.

Het bekendste citaat uit dit boek is dan ook “De kaart is niet het gebied.” Deze uitspraak heeft betrekking op het NLP Communicatiemodel en vind je ook terug in de NLP vooronderstellingen.

Boeken: Science and Sanity – Korzybski

TrainingNLP Practitioner Certification