NLP begrippen – L

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

L

Lateraal chunken

Chunken is de techniek om te veranderen van abstractie niveau. Het bewegen van een abstract naar een concreter niveau noemen we down chunken en het bewegen van een concreet naar een abstracter niveau noemen we up chunken. Het horizontaal bewegen over hetzelfde abstractieniveau noemen we lateral chunken.

Je kunt lateraal chuncken door eerst een niveau omhoog (up chunken) te gaan, dan te vragen “Wat zijn andere voorbeelden van X?” om daarna andere specifieke voorbeelden te ontdekken. (down chunken).

Boek:  Time Line Therapy® and the Basis of Personality – Tad James & Wyatt Woodsmall

TrainingNLP Practitioner Certification

Leidend

Je bouwt een band op met iemand (rapport) onder andere door ze te matchen, te spiegelen. Dit is een volkomen natuurlijk proces dat verloopt via onze spiegelneuronen. People who are like each other, tend to like each other. De basis van rapport.

Als je eenmaal een goede verstandhouding hebt, in krachtig rapport bent, is het mogelijk om de ander te leiden. Dit betekent dat jij jouw fysiologie verandert en dat zij daarin fysiek volgen. Door dit te doen, kun je mensen makkelijker en soepeler helpen hun situatie en mentale staat te veranderen.

Boek: Beïnvloeden met integriteit – Genie Z Laborde

TrainingNLP Practitioner Certification

Leidend Representatiesysteem – Lead Representational System

Het representatiesysteem dat de persoon het eerst gebruikt om toegang te krijgen tot herinneringen en andere opgeslagen informatie. Als iemands leidend systeem bijvoorbeeld visueel is en je vraagt hem het geluid van de stem van zijn moeder te onthouden, zouden ze eerst een mentale foto van hun moeder moeten ophalen, voordat ze toegang kunnen krijgen tot het geluid van haar stem. Zeer, zeer interessante materie voor excellente communicatie.

Boek: The Magic of NLP Demystified – Lewis & Pucelik

TrainingNLP Practitioner Certification

Leerstaat – Learning State

De leerstaat binnen NLP is de staat, de situatie van samenwerking tussen lichaam en geest die we bij al onze trainingsprogramma’s aanleren. Deze samenwerking stelt je in staat nieuwe informatie het makkelijkst te leren en de lering ook weer op te roepen. Als kinderen deze techniek eenmaal hadden geleerd, gingen hun schoolcijfers gemiddeld met één of twee punten omhoog.

Boek: Presenting Magically – James & Shephard

TrainingNLP Practitioner Certification

Limiting Belief – beperkende overtuiging

Overtuigingen (believes) zijn de bewuste en onbewuste regels die we gebruiken om ons gedrag te sturen en onze wereld vorm te geven. Een beperkende overtuiging is een regel die ons belet te krijgen wat we willen of te doen wat we willen doen of te zijn wat we willen zijn. Door beperkende en/of belemmerende overtuigingen, beperken we onbewust onze keuzes en opties.

Een voorbeeld van een beperkende overtuiging op onbewust niveau over geld:

“Geld is de weg naar alle kwaad.”

Deze overtuigingen kan iemand ervan weerhouden om het soort geld en welvaart te creëren die hij of zij in hun leven wil.

Een voorbeeld van een beperkende overtuiging op onbewust niveau over zichzelf:

“Ik ben niet goed genoeg voor een fijne relatie.”

Deze overtuigingen kan iemand ervan weerhouden om het soort relatie en zelfliefde te creëren die hij of zij in hun leven wil.

Er zijn NLP- en Time Line Therapy®-technieken waarmee mensen hun overtuigingen in extreem korte tijd kunnen veranderen (vaak binnen enkele minuten) en zo de gewenste verandering in hun leven kunnen creëren.

Boeken: Time Line Therapy® and the Basis of Personality – James & Woodsmall, The Secret Of Creating Your Future® – James

Trainingen: NLP Practitioner Certification, NLP Master Practitioner Certification, Time Line Therapy® training

Limiting Decision – Beperkende beslissing

Een beperkende beslissing (limiting decision) is de al dan niet onbewuste beslissing, die voorafgaat aan het creëren van een beperkende overtuiging (limiting belief).

Voordat je een bepaalde overtuiging had, moest je beslissen dat het waar was. Dit is voor de meeste mensen een volkomen onbewust proces, dat zich afspeelt in het onderbewuste brein.

In Time Line Therapy® zijn er diverse technieken die mensen in staat stellen de beperkende beslissingen die ze in het verleden hebben genomen ongedaan te maken en daardoor de ervaringen die ze in hun leven creëren te veranderen.

Boeken: Time Line Therapy® and the Basis of Personality – James & Woodsmall
The Secret Of Creating Your Future® – James

TrainingenNLP Practitioner Certification, NLP Master Practitioner Certification

Logische Levels of Therapie – Logische niveaus van therapie

Logische Levels of Therapie is een gesprekstechniek waarmee je de strategie die iemand gebruikt om probleemgedrag te produceren, kunt veranderen door deze te verwarren. Bij een probleem of vraagstuk kun je met behulp van dit model uitzoeken op welk niveau het probleem speelt.

Het model is in de jaren ’90 van de vorige eeuw door Robert Dilts bedacht vanuit de hiërarchie van de logische niveaus. Gebaseerd op het boek van Gregory Bateson: ‘Steps to an Ecology of Mind’.

Een belangrijke theorie binnen de Logische niveaus is de volgende:

  • Een hoger niveau organiseert de informatie op onderliggende niveaus.
  • Verandering op een lager niveau kan verandering op een hoger niveau bewerkstelligen.
  • Verandering op een hoger niveau zal verandering op alle lagere niveaus bewerkstelligen.
  • De oplossing van een probleem ligt bijna nooit op het niveau waar het probleem wordt geconstateerd, vrijwel altijd op een ander (hoger) niveau.

Deze laatste regel doet ook denken aan een befaamde uitspraak van Albert Einstein.

Hoewel het probleem niet noodzakelijkerwijs volledig verdwijnt, maakt de techniek het probleem losser van het neurologische programma. Dit heeft als positief effect, dat elke hierop volgende NLP- of Time Line Therapy®-techniek veel gemakkelijker met succes te gebruiken is.

Boek: The Magic of NLP Demystified – Lewis & Pucelik

TrainingNLP Master Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer