NLP in opvoeding

(Pinterest)Kids, ouders, gedrag en communicatie. NLP in opvoeding 

“Waarom zie je niet wat ik bedoel? Hoe vaak moet ik het nog tegen je zeggen? Moet ik het nou nóg een keer uitleggen? Waarom krijg ik het gevoel dat ik een rotouder ben? “

Woorden die mijn moeder vroeger vaak genoeg gebruikte en andere ouders toen en nu nog steeds doen. En af en toe komen zinnen van uit mijn opvoeding nog steeds uit mijn mond….oeps, ben ik dat of….?? De invloed van ouders is enorm en wordt vaak onderschat.

Daarom dit artikel over NLP en opvoeding. Een waardevolle match voor nu én later.

“Opvoeding maakte van ons wat we zijn” – Helvetius

Het effect van je communicatie is de reactie die je krijgt

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Gedrag, lichaamstaal en woorden hebben altijd effect op kinderen en op het plezier in opvoeden. Elk kind doorloopt één keer het opgroeiproces. De opvoeding is daarin het fundament, de bouwsteen, de basis voor de toekomst van het kind. Hoe belangrijk is het dan om de beste bouwstenen te gebruiken, zodat je als ouder de mooiste basis bouwt voor je kind? Juist! Weet jij hoe dat werkt en hoe je makkelijk betere, gezelliger en meer opbouwende resultaten haalt in opvoeding? Lees hier een aantal inzichten. NLP (Neuro Linguistic Programming – Nieuw Leer Potentieel) in opvoeding, een mooie match.

“Het gedrag van een puber is de spiegel van je eigen opvoeding” – Pragt

Waarom NLP bruikbaar is in opvoeding

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Communiceren met je kind doe je elke dag. Kinderen leren door te kijken naar anderen, gedrag te kopiëren en na te doen en woorden te gebruiken die anderen gebruiken. En als ouder, speel je daar een enorme rol in. Kinderen worden bewust of onbewust de hele dag door beïnvloed in hun gedrag. En van ons voorbeeldgedrag zijn we ons zelden bewust. Dat was ik ook niet en had gewild dat ik eerder meer had geweten hierover.

Ik weet nu zelf als vader, dat NLP prachtig bruikbaar is voor ouders. NLP helpt opvoeden ook voor de kinderen makkelijker, leuker en gezelliger te maken. Leren over NLP is een gereedschapskist voor ouders (en elke opvoeder) die meer over zichzelf willen leren, meer uit zichzelf willen halen en hiermee een mooi voorbeeld voor hun kinderen willen zijn. NLP biedt een routekaart voor ouders en opvoeders (en natuurlijk in het onderwijs, zie ook ‘De meerwaarde van NLP in het onderwijs’), die kinderen zelfvertrouwen willen laten ontwikkelen, persoonlijke weerbaarheid en flexibiliteit willen meegeven en zo fijn mogelijk willen motiveren. Met als doel te zorgen dat kinderen later een gereedschapskist vol hebben om te gebruiken en over te dragen en nu al beginnen met persoonlijke weerbaarheid.

“Echte opvoeding beoogt slechts zelfopvoeding” – Dix

 Wat ga ik leren van NLP

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De combinatie NLP, ouders en kinderen wordt nog weinig gemaakt. En NLP is voor zowel kinderen als ouders en opvoeders zeer waardevol en mooi om te gebruiken. Denk eens aan welke positieve bijdragen het voor jezelf en je kind heeft, als je leert:

  • Hoe je het beste uit jezelf en uit je kind kunt halen
  • Stimulerend en effectief met je kind te communiceren
  • Hoe je je kind motiveert nieuwe dingen te doen, te zien, te ervaren en toe te passen
  • Handvatten te gebruiken om het zelfvertrouwen van je kind(eren) te vergroten
  • Blijvende nieuwsgierigheid te creëren naar dingen anders te doen dan anderen
  • Over de onbewuste klik waardoor je je kind sneller in de ‘meewerkmodus’ krijgt
  • Hoe taalgebruik van jou als ouder beter aansluit bij de belevingswereld van je kind
  • Nog meer te genieten van je (kind)eren, het ouderschap en elkaar.

Het volgen van een NLP Practitioner Opleiding is zinvol, van meerwaarde en goed voor de ontwikkeling van je eigen zelfvertrouwen als ouder, je rust, balans en flexibiliteit.

“De beste raad die je kinderen kunt geven, is te ontdekken wat ze willen en ze motiveren dat te doen” – Truman

Wat is het resultaat als jij als ouder of opvoeder een NLP opleiding volgt

Als je een hele opleiding volgt, dan heb je inzicht in je eigen onbewuste processen, gedachten, beeldvorming, taalgebruik en ook in die van je kids. Je zult merken dat de binding met je kind(eren) sterker, leuker, makkelijker wordt én dat je jezelf als ouder helpt een nog leukere ouder te worden. Je hebt handvatten voor zelfvertrouwen, voor hoe ze over zichzelf denken en in zichzelf praten en over hun beeldvorming. Je weet dan hoe kennis van NLP helpt om opvoeden leuker en soepeler te doen én hoe jij jouw kind een geweldig fundament meegeeft. Een cadeau. Natuurlijk kun je ook eerst kennismaken met NLP via een van onze NLPXperience workshops of NLP Clinics.

“Het woord NEE maakt veel meer indruk als het wordt uitgesproken door ouders die ook JA kunnen zeggen” – Onbekend

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Wil je sparren over wat NLP voor jou specifiek kan betekenen? Laat het mij weten. Delen van dit artikel mag zeker!

Goede groet, Remko Grijm

Certified Trainer of NLP – Master Coach

“Je leven krijgt de meer-waarde die jij het geeft”