NLP begrippen – E

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

E

Ecologie

Binnen NLP is ecologie de leer van de gevolgen, van mogelijke consequenties. Het is de check in de wereld om ons heen, van te voren. De ecologycheck is dus de controle vooraf bij toekomstige doelen en gewenste veranderingen. Je stelt vragen om duidelijk te krijgen dat het doel of de gewenste verandering geen nieuwe of andere problemen oproept voor jezelf, voor of bij de mensen in je naaste omgeving of in de wereld.

Ecolgie heeft binnen NLP alles te maken met zuiverheid, integriteit, de juiste intenties voor en helpende gevolgen in het grote geheel.

Boeken: Je ongekende Vermogens – Tony Robbins
Secret of Creating Your Future – Tad James

TrainingNLP Practitioner Certification

Ecologie check

De ecologie check is een proces van enkele korte vragen, dat mogelijk uitgebreid kan worden met vier ‘gevoelsvragen’ voor nog meer duidelijkheid en controle vooraf. In basis worden de volgende vier vragen gesteld en wordt geluisterd naar het mogelijke effect op de omgeving alsook het grotere geheel.

“Wat gebeurt er als je het bereikt?”
“Wat gebeurt er niet als je het bereikt?”
“Wat gebeurt er als je het niet bereikt?”
“Wat gebeurt er niet als je het niet bereikt?”

Boeken: Ongekende Vermogens – Tony Robbins
Secret of Creating Your Future – Tad James

TrainingNLP Practitioner Certification

Embedded Command

Een embedded command is een term uit hypnotische taalpatronen. Het is een taalkundige techniek waarbij je een deel van een zin analoog markeert (zie analoge markering) en hiermee een ingebouwde opdracht verwerkt in taal.

Eenvoudiger gezegd: er wordt via taal een zaadje geplant dat direct door het onbewuste wordt begrepen en iemand helpt te gaan doen wat hij of zij wil doen. Het bewuste brein is zich onbewust van deze markering, maar het onbewuste brein beschouwt het als een suggestie. Bijvoorbeeld: “Denk je dat je dit als gemakkelijk te begrijpen is?” met een “Ja”-beweging.

Boeken: Hypnose – James
Trance-formaties – Bandler & Grinder

TrainingNLP Practitioner Certification

Erickson, Milton (1901 – 1980)

Milton Erickson was een befaamd Amerikaanse psychiater en psychotherapeut, die de moderne hypnose toonaangevend vormde. Ook is hij verantwoordelijk voor de invoer ervan in  psychotherapie en de vergoeding vanuit diverse verzekeraars. Veel NLP taalpatronen zijn gebaseerd op het werk van Milton Erickson.

Het grote verschil tussen Freud (1856 – 1939)  en Erickson was, dat Erickson het onbewuste niet zag als een poel van onderdrukte verlangens met een negatieve invloed op ons dagelijks leven, maar juist als  en pakhuis vol met innerlijke hulpbronnen, creativiteit en wijsheid.

Boeken: Mijn stem gaat met je mee – M. Erickson PhD
Time Line Therapy® and the Basis of Personality – Tad James & Wyatt Woodsmall
Secret of Creating Your Future – Tad James

TrainingenNLP Practitioner CertificationNLP Master Practitioner Certification, Time Line Therapy® Training

Ericksonian Hypnosis – Ericksoniaanse hypnose

De vorm van hypnose ontwikkeld door Dr. Milton Erickson. Erickson gebruikte ambiguïteit om op een zeer indirecte, toegeeflijke manier trance op te wekken.

Boeken: Mijn stem gaat met je mee – M. Erickson PhD
Hypnose – Tad James
Trance-formaties – Bandler & Grinder

TrainingenNLP Practitioner CertificationNLP Master Practitioner Certification, Time Line Therapy® Training

Eye Accessing patterns – Oogbewegingen

Er is een direct verband tussen hoe iemand denkt en waar hij of zij zijn of haar ogen naartoe beweegt. Als iemand bijvoorbeeld opkijkt, zien ze in hun geestesoog plaatjes. Als je de oogpatronen kent, weet je dus hoe iemand denkt en hoe jij het beste met hem kunt communiceren.

Ook kun je door het herkennen van oogpatronen achterhalen hoe iemand denkt. Niet wat, maar wel hoe. En dat is zeer nuttige informatie als je iemand wilt helpen.

Er wordt weleens gesuggereerd dat je aan de ogen kunt zien dat iemand liegt. Dat is onwaar. Wat wel is te zien aan oogbewegingen, is of iemand een intern plaatje maakt of zich een beeld herinnert. Dat is wezenlijk anders dan kunnen zien of iemand liegt ja dan nee.

Boek: Frogs Into Princes – Bandler & Grinder
Behavioral Psychology – Ivan Pavlov

TrainingNLP Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer