NLP begrippen – F

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

F

Fast Fobia model

het Fast Fobia model (ook wel de Fast Phobia Cure genoemd) is door Richard Bandler ontdekt in de begintijd van NLP.

Bandler modelleerde een groep mensen die van hun fobie afkwamen zonder therapie te volgen. Hij ontdekte de strategie die deze mensen hiervoor onbewust gebruikten.

Daarna gebruikte Bandler deze strategie als techniek bij mensen die al vele jaren onder behandeling waren van pyschologen of psychiaters. Bij sommigen van hen haalde Bandler binnen een half uur de resultaten die de mensen wilden: zij kwamen volledig van hun probleem af. De kracht van ons brein, magisch.

Tegenwoordig wordt deze techniek heel vaak gebruikt om mensen snel en definitief van een fobie of angsten af te helpen.

Boek: Use your brain for A Change – Bandler
Magic in Action – Richard Bandler

TrainingNLP Practitioner Certification

Feedback

Feedback  is – mits juist gegeven – veel meer dan een terugkoppeling of boodschap over het gedrag of over de prestatie van een ander. Feedback is gericht op het gedrag en niet op de persoon zelf. Wat ging er specifiek goed en wat kan een volgende keer anders worden gedaan om het nog beter te doen? Bij het geven van feedback is het binnen NLP altijd de intentie om de andere persoon te laten groeien. Iets te geven in plaats van iets af te kraken. We leren namelijk beter vanuit plezier dan vanuit irritatie of onzekerheid. De manier van feedback geven is dus van grote invloed op de acceptatie en helpende effectiviteit ervan.

Filters

Naast de drie basisfilters (weglaten, vervormen en generaliseren) komen we in het NLP communicatiemodel ook nog andere bouwstenen van filters tegen. Zij vormen samen een geheel van steeds dieper liggende, onbewustere filterprocessen:

  • Tijd en ruimte
  • Materie en energie
  • Taal
  • Herinneringen
  • Beslissingen
  • Metaprogramma’s
  • Waarden en overtuigingen
  • Attitudes

Boek: Frogs Into Princes – Bandler & Grinder
The Structure of Magic I & II – Bandler & Grinder

TrainingNLP Practitioner Certification

Fobie

Een fobie is een zeer heftige, ongewenste en compleet automatische onderbewuste reactie van angst. Een fobie is een angstreactie die vaak het resultaat is van een vroege traumatische, sterk geassocieerde ervaring. Bijvoorbeeld gekoppeld aan een persoon, dier of gebeurtenis in het verleden. Het is daardoor een sterk ongewenste negatieve reactie waarmee de neurologie van de cliënt sterk verbonden (geassocieerd) is. Een fobie heeft iemand op onderbewust niveau geleerd en kan hierdoor deze persoon volledig blokkeren en zorgen voor disfunctioneren op bewust niveau.

In NLP is er een zeer snelle en effectieve techniek die mensen (soms binnen enkele minuten al) volledig kan bevrijden van een fobie (zie: Fast Fobia)

Boek: Frogs Into Princes – Bandler & Grinder
Magic in Action – Bandler & Grinder

TrainingNLP Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer