NLP begrippen – B

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

B

Backtrack frame

Het backtrack frame of backtracking, is het verbaal herhalen en/of het samenvatten van wat iemand heeft gezegd in zijn of haar woorden . In het backtrack frame maak je hierbij gebruik van de sleutelwoorden die de ander heeft gebruikt én de daarbij gebruikte tonaliteit. Dus woord en klank samen. Voor de spreker is de combinatie van woord en klant veelal een volledig onbewuste keuze.

Door het juiste gebruik van backtracking bouw je een sterke verbinding (rapport )op met je gesprekspartner. Wat belangrijk is bij backtracking, is zintuiglijke scherpzinnigheid zodat je makkelijker exact dezelfde woorden en klanken kunt gebruiken.

TrainingNLP Practitioner Certification

Bateson

Gregory Bateson (1904 – 1980) was een Brits visueel antropoloog, sociaal wetenschapper en linguïst. Zijn bekendste werk is het boek ‘Steps to an Ecology of Mind’ uit 1972. Daarnaast schreef hij ‘Mind and Nature’ in 1979. Een ander boek ‘Angels Fear’ werd na zijn overlijden gepubliceerd in 1987.

Het model van de (Neuro) Logical Levels werd bedacht door Gregory Bateson. Het model werd later verder uitgewerkt en is door NLP expert Robert Dilts geïntroduceerd binnen NLP. De Logical Levels (logische niveaus) zijn zeer bruikbaar bij het analyseren van relaties, gedrag en situaties. Daarnaast kan het helpen bij het verkrijgen van inzicht in het eigen en andermans model van de wereld.

Boek: Steps to an Ecology of Mind – Gregory Bateson

Training NLP Practitioner Certification

Belief – Overtuigingen

Een ‘belief’ of een ‘overtuiging’ binnen NLP is een bewuste of onbewuste regel, die we gebruiken om onze wereld vorm te geven. In gedrag en resultaat. Overtuigingen hebben de kracht om alles wat we doen en willen te creëren en te vernietigen. Zoals Henry Ford ooit zei: “Of je nu gelooft dat je het kunt of niet, je hebt volkomen gelijk”.

Met NLP- en Time Line Therapy®-technieken kunnen we verlammende en beperkende overtuigingen verwijderen, waardoor mensen wél het gedrag en de resultaten kunnen halen die ze graag willen.

Boeken:  The Secret Of Creating Your Future® – Tad James
Beliefs Pathways to Health & Well Being – Dilts
Changing Belief Systems with NLP – Dilts

TrainingenNLP Practitioner Certification en  NLP Master Practitioner Certification en Time Line Therapy® Training

Bewuste Brein

Het bewuste brein (conscious mind) is dat gedeelte van je brein waarmee je nu denkt. Je gebruikt je bewuste brein om te rationaliseren, dingen te begrijpen en dingen te analyseren.

Het bewuste brein maakt ongeveer 1-5% van ons totale gedrag. De rest is onbewust gedrag. Ook benutten we in ons denken ongeveer maximaal 10% van de capaciteit van ons bewuste brein. Er is nog veel te winnen en nog meer moois te creëren.

Boeken: Hoe haal je wat in je hoofd – Richard Bandler
Steps to an Ecology of Mind – Gregory Bateson

TrainingenNLP Practitioner CertificationNLP Master Practitioner Certification

Bronanker

Een bronanker (resource anchor) is een anker dat is gemaakt met een aantal op elkaar gestapelde behulpzame en bekrachtigende stemmingen. Dit betekent dat je een anker voor jezelf (of iemand anders) kunt creëren, waardoor je je bij het activeren van het bronanker tegelijkertijd krachtig, veilig, gemotiveerd, geliefd etc. voelt. Dit geeft je een geweldige bron die je kunt gebruiken wanneer je je op je best wilt voelen.

Boek: Frogs Into Princes – Bandler & Grinder

TrainingNLP Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer