NLP begrippen – S

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

S

Satir Categorieën

De Satir Categories zijn vijf archetypische, non-verbale houdingen die een voorspelbare reactie oproepen bij de persoon of het publiek dat ze ontvangt. Satir-categorieën zijn uitstekend te gebruiken bij presentatie en training. De universele werking en het bewuste gebruik ervan geven de toehoorder een unieke ervaring op onderbewust niveau.

Boeken: The Magic of NLP Demystified – Lewis & Pucelik
Presenting Magically – James & Shephard

Trainingen: Magisch Presenteren en NLP Master Practitioner Certification

Satir, Virginia (1916 – 1988)

Virginia Satir was een befaamd familietherapeute.  Wat zij deed, de resultaten die zij haalde, werden intensief bestudeerd en gemodelleerd door Richard Bandler en John Grinder.

Virginia Satir was onder meesterlijk goed in het vertalen van woorden van het ene voorkeursrepresentatiesysteem naar het andere, zodat mensen elkaar beter gingen begrijpen.

Ook zijn de Satir-categorieën aan haar naam gekoppeld.

Boeken: Changing With Families – Satir, Bandler & Grinder

Training: NLP Practitioner Certification en NLP Master Practitioner training

Shephard, David

David is een Master Trainer of NLP in het Verenigd Koninkrijk en oprichter van The Performance Partnership.  Zijn mentoren waren Dr. Tad James (creator van Time Line Therapy®), Julie Silverthorn en John Overdurf.

David is de ontwikkelaar van het NLP Coaching programma ‘Coaching Skills For NLP’ers’. Ook is David een KUMU in Ancient Huna, een oude Hawaiiaanse leerstroming die 29 generaties oud is.

In 2009 werd hij door Prince Charles gevraagd, om zijn ideeën over de toepassing van NLP en Time Line Therapy® technieken te gebruiken met als doel veteranen te helpen hun mentale en emotionele gezondheid te verbeteren.  

Samen met Tad James schreef hij het boek en de training ‘Presenting Magically’ en zelf ontwierp hij de beste app voor NLP: “The Netflix of NLP”

Boek: Presenting Magically – James & Shephard

Sleight Of Mouth Patterns –  taalkundig balletje balletje

Sleight Of Mouth Patterns bevatten een reeks van zestien (!) elegante reframes. Herkaderingen die kunnen worden gebruikt om overtuigingen of bezwaren in een gesprek opnieuw te framen. Sleight Of Mouth Patterns zijn uitstekend geschikt voor gebruik bij therapie, coaching, verkoop en onderhandeling.

Sleight of Mouth Patterns zijn ontwikkeld door Robert Dilts en later door Tad James aangepast aan sneller en effectief gebruik binnen NLP.

Boek: Sleight Of Mouth Patterns – Dilts

TrainingNLP Master Practitioner Certification

SMART – doelen

Een snelle manier om ervoor te zorgen dat uw doelen goed worden gevormd. SMART staat voor:

S – Specifiek en simpel

M – Meetbaar en zinvol voor jou

A – Bereikbaar en alsof nu

R – Realistisch en verantwoordelijk

T – Getimed en naar wat je wilt

Boek: The Secret Of Creating Your Future® – James

TrainingNLP Practitioner Certification

Stacking Anchors – gestapelde ankers

Een gestapeld anker is een anker dat is gemaakt met een aantal behulpzame en bekrachtigende op elkaar gestapelde stemmingen. Dit betekent dat je een anker voor jezelf (of iemand anders) kunt creëren waardoor jij (of de persoon) zich bij het afvuren ervan tegelijkertijd krachtig, veilig, gemotiveerd, geliefd etc. voelt. Dit geeft iedereen een geweldige bron te gebruiken wanneer ze zich op hun best willen voelen.

Boek: Frogs Into Princes – Bandler & Grinder-

Training:  NLP Practitioner Certification

Staat (zie: stemming)

Binnen NLP is ‘staat’ (state) de stemming waarop je je van moment tot moment emotioneel voelt.

Boek: Unlimited Power – Tony Robbins

TrainingNLP Practitioner Certification

State Control

Wanneer je NLP gebruikt, kunt je leren jouw eigen staat op elk gewenst moment te beheren en te controleren, zodat je altijd in de beste staat bent om de resultaten te creëren die je wilt vanuit de situatie waarin je je bevindt.

Boek: Unlimited Power – Tony Robbins

TrainingNLP Practitioner Certification

Stemming (zie: staat)

Binnen NLP is ‘stemming’ (state) de stemming waarop je je van moment tot moment emotioneel voelt.

Boek: Unlimited Power – Tony Robbins

TrainingNLP Practitioner Certification

Strategie

Al ons gedrag (zowel verbaal als non-verbaal) wordt gecreëerd door onbewuste strategieën ofwel programma’s die we uitvoeren in onze neurologie. Een strategie is een bepaalde volgorde en opeenvolging van interne representaties, die tot een bepaald resultaat leidt.

We hebben strategieën voor alles in ons leven: motivatie, beslissingen, wakker worden, gaan slapen, aantrekking, aantrekking herkennen, geliefd voelen en al het andere dat we doen.

De vraag is alleen of de strategie helpend is. Binnen NLP zijn er diverse technieken om optimale strategieën te ontdekken, te ontwikkelen en te installeren in onze neurologie zodat we kunnen zijn wie we willen zijn en kunnen doen wat we willen doen.

Boeken: Unlimited Power – Tony Robbins,
NLP Volume 1 – Bandler, Grinder, Delozier, Dilts
Plans and Structure of Behavior – Galatar

TrainingNLP Practitioner Certification

Strategie-elicitatie

De NLP-techniek om iemands strategie voor een bepaald gedrag te achterhalen. Dit kan openlijk of onopvallend worden gedaan. Als je op een onopvallende en informele manier iemand zijn strategie wil eliciteren, observeer en luister dan goed naar deze persoon. Dit is waardevolle kennis bij motivatie, management, sales, onderwijs, coaching en therapie.

Boeken: Unlimited Power – Tony Robbins,
NLP Volume 1 – Bandler, Grinder, Delozier, Dilts

TrainingNLP Practitioner Certification

Strategie Installation

Het installeren van een nieuwe, helpende strategie. NLP omvat diverse technieken voor het installeren van een nieuwe strategie of het wijzigen van een bestaande strategie. Deze technieken kunnen worden gebruikt als een cliënt geen strategie heeft om bepaald gewenst gedrag uit te voeren of als iemand een strategie had die niet het gewenste resultaat had. Handig en zinvol in de context van coaching en therapie.

Boeken: Unlimited Power – Tony Robbins,
NLP Volume 1 – Bandler, Grinder, Delozier, Dilts

Training: NLP Practitioner

Strategy Utilisation

Het benutten van een effectieve strategie. Zodra een strategie in kaart is gebracht, is het mogelijk om deze te gebruiken om een ​​gewenst resultaat te halen. Bij verkoop kun je bijvoorbeeld de beslissingsstrategie van een potentiële klant gebruiken om hem te helpen besluitvaardig te zijn. In management zou je de motivatiestrategie van een personeelslid kunnen gebruiken om hen te helpen gemotiveerd te raken voor de vereiste taken.

Boeken: Unlimited Power – Tony Robbins,
NLP Volume 1 – Bandler, Grinder, Delozier, Dilts

TrainingNLP Practitioner Certification

Submodaliteiten

Ons brein verwerkt alle externe informatie via zes modaliteiten van interne representaties: visueel, auditief, kinesthetisch, olfactorisch, gustatoir en auditief digitaal (de interne dialoog).

Submodaliteiten zijn de fijnere onderscheidingen van de modaliteiten. Voorbeelden van submodaliteiten voor de visuele modaliteit zijn bijvoorbeeld grootte, afstand, locatie, film / foto, kleur / zwart-wit, enz.

Submodaliteiten vormen de barcode in ons zenuwstelsel, waardoor wij weten wat een fijne herinnering is en wat een nare herinnering is. Verander je de barcode, dan verandert het effect van de nare ervaring in ons dagelijks leven.

Boeken: NLP-gids voor optimaal functioneren – Joseph O’Connor en John Seymour,
Frogs Into Princes – Bandler & Grinder

Training: NLP Practitioner Certification en NLP Master Practitioner certificering

Swish patroon

Het swish-patroon is een snelle en effectieve techniek op basis van submodaliteiten. De techniek is zeer geschikt voor het afleren van minder prettige (kleine) gewoontes en het aanleren van nieuwe gewoontes.

Wat swish patronen doen, zijn het worden van ankers die een beweging creëren naar een krachtige toekomst en nieuwe keuzes installeren voor een andere, betere manier van leven met nieuwe, helpende gewoonten.

Boek: The Magic of NLP Demystified – Lewis & Pucelik

Training: NLP Practitioner

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer