NLP begrippen – I

Het ABC van NLP bevat een alfabetisch overzicht van begrippen uit Neuro Linguïstisch Programmeren, inclusief verwijzingen naar toepasselijke goede boeken en trainingen.

A B C D E F G H I J K L
M N O P Q R S T U V W

I

Interne representatie

In de kortste versie is een interne representatie onze eigen beeldvorming van wat er in de externe wereld om ons heen gebeurt, nadat ons brein al die informatie heeft gefilterd.

Er zijn maar zes dingen die onze interne representatie vormen: plaatjes, geluiden, gevoelens, geur, smaak én onze interne dialoog.

Stop nu gewoon eens met lezen en ga eens bij jezelf naar binnen. Doe je op dit moment een of meer van die dingen in je hoofd? Gegarandeerd.

Alles wat je daar doet, is een interne representatie.

Interne representatie is binnen NLP zo belangrijk, omdat het de basis vormt vormt de studie van de structuur van de subjectieve ervaring. We kunnen in onze interne representatie namelijk allemaal unieke plaatjes maken en herinneren, geluiden horen en maken, gevoelens voelen en opwekken, geuren ruiken, smaken proeven en opwekken én tegen onszelf praten. Op verschillende manieren. Van het verleden, het nu en de toekomst. De vraag is steeds: is wat we doen helpend? Zo ja, doe er vooral meer van. Zo nee, doe het anders. En veranderen kan alleen met een veranderde interne representatie.

Boeken: The structure of Magic – John Grinder
NLP Volume 1, Grindler, Bandler & Dilts

TrainingNLP Practitioner Certification

Intonatie

Met intonatie wordt bedoeld: het verloop van toonhoogte tijdens de spraak die door stembuiging wordt verkregen. In gewoon Nederlands: door de klank, de klemtoon, de intonatie kan de betekenis van een zin worden benadrukt of verduidelijkt. Ook kan hiermee een tweede boodschap worden meegegeven.

Intonatiepatroon

Intonatiepatronen worden normaliter onbewust in onze communicatie gebruikt en vallen onder het kopje ‘tonaliteit’.

Binnen NLP onderscheiden we drie intonatiepatronen: vraag, bewering of opdracht. Door een vraag, bewering of opdracht tonaliteit te koppelen aan een ander intonatiepatroon, ontstaan nieuwe mogelijkheden in onze taal.

De meest krachtige zinsopbouw in onze taal (en veel andere Westerse talen) is een vragende zinsbouw uitgesproken met de tonaliteit van het opdracht intonatiepatroon.

Een voorbeeld (en hoor het verschil in je hoofd, in jouw interne representatie):

“Wil je jouw certificeringstest vanmiddag bij mij inleveren?” (laat je stem omhoog gaan aan het einde van deze zin)

“Wil je jouw certificeringstest vanmiddag bij mij inleveren?” (laat je stem omlaag gaan aan het einde van deze zin)

TrainingNLP Practitioner Certification

Heb je het volledige antwoord nog niet gevonden of heb je een aanvullende vraag over NLP of een boek of over onze NLP opleidingen? Neem graag contact met ons op via mail info@graci.nl of telefonisch 085 – 130 -91 70 of Whatsapp +31 6 5105 9949.

Kijk ook gerust eens op onze speciale webpagina: Geweldige boeken over NLP en meer